Neststenen - Gierzwaluwtil IJlst

Ga naar de inhoud
.
Neststenen en Pannen:

Deze nestkast biedt nestgelegenheid aan de gierzwaluw. Gierzwaluwen zien onze gebouwen als vervangende “rotspartijen” waar ze in een natuurlijke situatie zouden gaan broeden.

.
De gierzwaluw zoekt naar nestgelegenheid in spouwmuren en onder dakranden en daken. Deze nestgelegenheid is echter steeds minder voorhanden door renovatie en (na) isoleren. Het plaatsen van een gierzwaluw nestkast is dan de ideale oplossing. Zowel inbouw als opbouwkasten kunnen probleemloos worden toegepast bij nieuwbouw, renovatie of bij bestaande gebouwen. De nestkast is gemaakt van het duurzame materiaal Woodstone, een mengsel van houtvezel en beton.

De invliegopening van deze inbouwsteen is speciaal op maat gemaakt voor de gierzwaluw. Toch kan het zijn dat er ook huismussen of een kool of pimpelmees in gaan broeden. Soms ook een spreeuw. Geen probleem. Als de gierzwaluw de inbouwsteen kiest dan zal hij een eventuele andere bewoner vriendelijk doch dringend naar buiten werken. Vaak worden juist inbouwstenen die door andere soorten gebruikt worden eerder door de gierzwaluwen ontdekt.

.

Plaatsing:
De verborgen gierzwaluw inbouwsteen kan worden toegepast bij nieuwbouw of renovatie. De hoogte van de nestkast is gemaakt op maatvoering van een standaard waalformaat (3 lagen hoog). De voorzijde van de inbouwsteen ligt ± 3 cm binnen de voorzijde van de gevel. Op deze manier kan men met steenstrips de voorzijde van de inbouwsteen volledig wegwerken. Er moet alleen een horizontale sleuf van 6 centimeter breed en 3 centimeter hoog worden opengelaten als invliegopening. De isolatie in de spouw kan gewoon doorlopen achter de steen dus er ontstaat geen koudebrug.

De inbouwsteen bij voorkeur op de noord of oostkant inbouwen, niet op de zuid en zuid/westgevel in verband met regeninslag. Waar mogelijk de inbouwsteen zo hoog mogelijk in de gevel plaatsen maar minimaal op 4 meter hoogte. De aanvliegroute naar de kast vrij houden dus geen bomen of struiken voor de muur laten groeien en ook geen zonnewering of iets dergelijk boven de inbouwsteen. De gierzwaluw broed ook graag in kolonies. Het is dus aan te raden meerdere inbouwstenen bij elkaar in te bouwen. De onderlinge afstand van de inbouwstenen moet dan minimaal 40 centimeter zijn. Er hoeft geen nestmateriaal toegevoegd te worden.

Onderhoud:
Gierzwaluwen gebruiken weinig nestmateriaal en maken ook geen vieze strepen op de gevel. De inbouwstenen hoeven dan ook niet schoon gemaakt te worden.

Pannnen:
Gierzwaluwen mogen ook graag onder oude dakpannen broeden. Hoe er echter wel rekening mee date er voldoende ruimte achter zit of maak eventueel een hokje achter het beschot van de zolder.

.
Terug naar de inhoud